Festival African Dance, La Ferme Du-Bois-Le Comte, Orval

met Fanny Heuten(BE) en Cristina Rosa Velardo(ES)

en percussionisten Massimo Palumbo, Ivan Sanjuan Cortes, Fidel Marquez Bernal & friends

 

Van 24 tot 26 mei 2024

 

Na het fantastische succes van vorige editie nodigen we jullie terug uit voor een heerlijk intensief weekendje dansen omringd door een prachtige natuur. We zijn zeer verheugd om welkom te zijn op La ferme du Bois-Le Comte in Orval. La ferme du Bois-le-Comte is een ecologisch verblijfcentrum in het zuidoosten van België. Een permacultuur domein van 10 ha omringd door bossen en weiden.

 

Omgeving

Voor of na de workshop heb je de mogelijkheid om de omgeving en prachtige natuur te verkennen! De omgeving biedt tal van uitstapmogelijkheden. Bij het onthaal vind je stafkaarten (uitleenbaar) en een map met toeristische informatie. 

 

Verblijf en maaltijden

We overnachten in twee-of vierpersoonskamers. Elke kamer heeft eigen sanitair.

Veerle Mees zal ons verwennen met lekkere maaltijden, 100% biologisch en plantaardig, met zoveel mogelijk verse en lokale producten.

 

De Workshop

Beide workshops zijn 'open level' waar zowel beginnende dansers als gevorderde dansers aan kunnen deelnemen.

Fanny en onze geweldige percussionisten zullen je 's morgens gedurende 3 u onder dompelen in dans en je verwennen met zalige beats & vibes

In de namiddag is Cristina aan de beurt, je mag je verwachten aan een brok enthousiaste Spaanse energie!

Als het mooi weer is is er ruimte om buiten te dansen!

 

Fanny Heuten

Fanny Heuten is een passionele danseres, reeds 30 jaar intensief, onderzoekend en gefascineerd door Afrikaanse dans, waarbij het steeds op zoek gaan naar een eigen lichaamstaal en kleur een groot deel uit maken van de choreografische composities gebruikt in haar lessen en workshops.
Haar focus ligt vooral op Afrikaanse dans, maar al die tijd ging haar interesse ook uit naar andere dansstijlen, waar ze zich intensief in verdiepte en waardoor ze een heel eigen en unieke dansstijl ontwikkelde.

Ze geeft lessen en workshops in binnen- en buitenland en is vooral bekend om haar passionele, eigenzinnige en uitgesproken manier van lesgeven.

Gedurende deze dansstage zal er veel aandacht besteed worden aan opwarming (fysieke voorbereiding, lichaamsbewustwording, stretchen, relaxatie) en lichaamswerk. Uitgedaagd worden je eigen kleur te ontdekken, je lichaamstaal te ontwikkelen en grenzen te verleggen, vormen naast de techniek een groot onderdeel van de workshop.
De interactie tussen dansers en muzikanten is essentieel. Door de intensiteit van de stage geven we ons lichaam de kans om de bewegingen intens te beleven; door repetitiviteit, in harmonie met de muziek en door een choreografie dieper uit te bouwen in samenspel met de muzikanten.

 

Cristina Rosa Velardo

Ze begon haar studie Afrikaanse dans in 1997, aangevuld met studies klassieke en hedendaagse dans, acteren en theater.Ze trainde in Senegal, Guinee, Cuba, België, Frankrijk, Portugal en Spanje, met leraren als Germaine Acogny, Patrick Acogny, Georges Momboye, Koffi Kôkô, Elsa Wolliaston, Fanny Heuten, Vincent Harisdo, Seydu Boro, Pierre Doussaint, Souleymane Badolo, Joseph Aka, Ciré Beye en Djoniba Mouflet.

In 2012 richtte ze haar eigen compagnie "Cía Danza Cristina Rosa" op. Sindsdien heeft ze verschillende stukken gemaakt en uitgevoerd: "CAMINOS", een solo-danstheaterstuk met livemuziek (jazz) door haar uitgevoerd en geregisseerd door Patrick Acogny (2013). “Tú, yo, nosotros” samen met de Senegalese danser Ciré Beye (2014); “No sin MÍ” met de Braziliaanse danser Arnaldo Iasorli (2015); “Afro-flamenco” met flamencodanser Jesús Ortega (2016); “Movimientos” samen met de Burkinabé danser, Lacina Coulibaly (2017) en haar solo “Identity” (2019) vertegenwoordigd op het Festival MAIDA in Cotonou (Benín).

In 2020 voegt ze zich bij Jesús Ortega, Juan Carlo Guajardo en María Lama om een ​​nieuw gezelschap "199 Danza Rodante" op te richten dat Hedendaagse Dans, Afrikaans-Hedendaagse dans en Flamenco verenigt, en datzelfde jaar brengen ze hun eerste show "#QueOscurezca" in première. 199 Danza Rodante is het eerste Spaanse gezelschap dat is geselecteerd om deel te nemen aan MASA (Le Marché des Arts du Spectacle d'Abidjan. Ivoorkust), de belangrijkste kunstmarkt op het Afrikaanse continent, en ze werden ook geselecteerd om op te treden in de " Nieuw Europees Bauhaus-festival” In Brussel (2022).

In 2013 maakte ze deel uit van het Belgische gezelschap “Ssst… Un ange passe” en het stuk “Upstream” geregisseerd en gechoreografeerd door Fanny Heuten, en trad op in het Internationale Festival “Zomer van Antwerpen”. In hetzelfde jaar heeft ze een "Work in Progress" gedaan in New York City, in het Purchase College, State University of New York, met de danseres Genevieve Hyacinthe, docent van dit college.

In 2015 gaf ze een lezing over de impact van traditionele Afrikaanse en hedendaagse Afrikaanse dans in Spanje aan de Purchase College State University van NYC, (New York) en ze nam deel aan een "dance residency"-project in het Boston Center for the Arts met het bedrijf of Dance of Boston, Anikaya, en voerde een stuk uit in de Gallery of the Boston Center for The Arts.

Ze is de directeur van het Festival “África en Danza” (een festival van Afrikaanse dans en muziek vanuit traditioneel en hedendaags oogpunt), opgericht in 2004 en met al 16 edities gemaakt.

Haar rol als docent begon in 2000 en is nu een van de titulaire docenten in de Professional Dance Training Escuela de Danza Carmen Senra, en ook onderdeel van het docententeam van BambúDanza, in Madrid.

In 2014 creëerde ze een pioniersproject: Formación en Danza con Cristina Rosa-Investigación en el movimiento a través de la danza del Oeste de África. Dit trainingsproject heeft als doel de beweging te verkennen via de West-Afrikaanse dans. Het heeft al acht edities in Madrid en één in Barcelona.