Zomerstage  op Quinta Da Cerca, Portugal

 

Workshop Afrikaanse dans 

Met Fanny Heuten, percussionisten Massimo Palumbo, Maxime Hadji, Ivan Sanjuan Cortes 

 

Workshop West-Afrikaanse zang met Massimo Palumbo

 

Van 5 tot 12 juli 2020

 

Na het succes van vorige zomer trekken we terug naar Portugal, naar het domein waar we ooit ons hart hebben verloren, “Quinta da Cerca”, het uitgestrekte landgoed van Dardo en Bie. Het landgoed van Quinta da Cerca ligt op 15ha, op een heuvel in het hartje van Portugal en biedt een prachtig uitzicht op het indrukwekkende bergmassief van de Serra da Estrela. Geborgen en teruggetrokken midden in de natuur met panoramische vergezichten,…maar vooral een open kijk op de wereld.

Quinta da Cerca biedt ‘the best of both worlds’. 

Het hart van het landgoed is een oud landhuis, verbouwd tot een aangenaam verblijf voor mensen die meer belang hechten aan gastvrijheid en ontmoeting dan aan anonieme luxe. Een kleine rivier met watervalletjes doorkruist het terrein van de boerderij. 

 

Verblijf en maaltijden

We verblijven in kamers, een stacaravan, slapen in je eigen tent of een tent ter plaatse, … Aan jou de keuze ! 

Het zwembad en de gezellige zomerbar met wereldmuziek, lokale dranken en cocktails zijn het perfecte recept voor boeiende ontmoetingen. Dé plek om na de workshop verkoeling te zoeken of gezellig aperitievend tot rust te komen.

De maaltijden zijn een culinair genot ! Een verzorgde en gevarieerde wereldkeuken. Er is 3x per dag eten voorzien dat door onze gastvrouw Bie met liefde wordt gemaakt. Staat er vlees of vis op het menu, dan wordt er op aanvraag ook gezorgd voor een vegetarisch alternatief op de dagschotel. Er is steeds een rijke keuze aan verse groenten en fruit, biologisch geteeld uit eigen tuin. Dat waarborgt gezonde, eerlijke en heerlijke maaltijden.

 

De dansstage

Na het ontbijt dalen we af naar het dal aan de voet van het riviertje, de Rio Cavalos. Daar op een schaduwrijke blote-voeten-dansvloer, wachten Fanny en onze geweldige perccussionisten Massimo Palumbo, Maxime Hadji…. je op om je gedurende 4 u onder te dompelen in dans en je te verwennen met zalige beats & vibes. Er zijn vijf lesdagen van telkens vier uur. Maandag, Dinsdag, Woensdag, Vrijdag en zaterdag. Donderdag is een vrije dag. We dansen in de voormiddag, in de namiddag heb je vrij. 

De zangstage

Elke dansdag om 18u biedt Massimo een workshop West-Afrikaanse zang aan, op de vrije dag is er geen les. Wil je deze workshop graag volgen naast de dansworkshop, duidt dan bij je inschrijving + optie zang aan. 

Zondag 5 juli is de aankomstdag, zondag 12 juli de vertrekdag. 

Na het dansen wacht je een heerlijk middagmaal en een duik in het zwembad, of je kan eindelijk lezen in het boek dat al een jaar op je nachtkastje ligt. Het domein is immers groot genoeg om je eigen plekje op te zoeken.

Onze zomerstages zijn uniek in zijn soort want je bent op stap met gelijkgestemde zielen/dansers die weten wat je eigen ruimte innemen is. We ontmoeten jou/iedereen dan weer terug tijdens het avondmaal. Kortom het is een vakantie zoals een vakantie moet zijn.

In het midden van de dansweek is er 1 vrije dag voorzien, waarin je de naburige dorpjes kan bezoeken zoals Casal da Senhora, 10 minuten stappen. Een van die typische dorpjes met op het stille dorpsplein een kapelletje en schandpaal uit vervlogen tijden, waar een paar stokoude straatjes dromen en voor velen de tijd nog stilstaat. Of nog 15 minuten verder Midões, een dorp waarvan het oudste gedeelte met zijn voorname gevels en woningen verwijst naar een voor de streek belangrijk verleden. Hier zijn enkele winkels en terrasjes, een medische opvang en apotheek, postkantoor en bank met automaat.

Je kan natuurlijk ook op avontuur gaan: wandelen, paardrijden, zwemmen of kayakken op het stuwmeer van de Rio Mondego, …

Quinta da Cerca is dan ook een ideale uitvalsbasis voor wandelaars en biedt gedetailleerde plannen en kaarten voor korte en lange trips: te voet, met fiets of auto, te paard, of in kajaks. Vanuit Quinta de Cerca kunnen mooie wandelingen gemaakt worden op eigen terrein, of langsheen de Rio Cavalos, een junglekloof met kleine watervalletjes, die het domein in tweeën snijdt.

Of misschien wel een grottentocht onder begeleiding van Dardo…teveel om op te noemen.

Iets verder rijden, maar zeker de moeite waard voor een daguitstap: een dagje aan zee, Porto of Coimbra bezoeken….

 

Fanny Heuten

Fanny Heuten is een passionele danseres, reeds 25 jaar intensief, onderzoekend en gefascineerd door Afrikaanse dans, waarbij het steeds op zoek gaan naar een eigen lichaamstaal en kleur een groot deel uit maken van de choreografische composities gebruikt in haar lessen en workshops.
Haar focus ligt vooral op Afrikaanse dans, maar al die tijd ging haar interesse ook uit naar andere dansstijlen, waar ze zich intensief in verdiepte en waardoor ze een heel eigen en unieke dansstijl ontwikkelde.

Ze geeft lessen en workshops in binnen- en buitenland en is vooral bekend om haar passionele, eigenzinnige en uitgesproken manier van lesgeven.

Gedurende deze dansstage zal er veel aandacht besteed worden aan opwarming (fysieke voorbereiding, lichaamsbewustwording, stretchen, relaxatie) en lichaamswerk. Uitgedaagd worden je eigen kleur te ontdekken, je lichaamstaal te ontwikkelen en grenzen te verleggen, vormen naast de techniek een groot onderdeel van de workshop.
De interactie tussen dansers en muzikanten is essentieel. Door de intensiteit van de stage geven we ons lichaam de kans om de bewegingen intens te beleven; door repetitiviteit, in harmonie met de muziek en door een choreografie dieper uit te bouwen in samenspel met de muzikanten.

 

Massimo Palumbo

Op 7-jarige leeftijd begon Massimo zijn opleiding in percussie aan de academie voor klassieke muziek.Deze training omvatte muziektheorie, drums, pauken en xylofoon.Op 14-jarige leeftijd neemt zijn moeder hem elk weekend mee naar de Afrikaanse dansles,maar Massimo, verlegen, neemt alleen de uitwisseling tussen muzikanten en dansers waar.Pas een jaar besluit hij uiteindelijk djembé te leren eerst terwijl hijAfrikaanse danslessen begeleidde, daarna bij zijn eerste meesters Dao Diomande (Ivoorkust) en Noah Soumano (Senegal), met wie hij op tournee ging in België, Luxemburg en Frankrijk. Pas 5 jaar later besluit Massimo te trainen bij Babara Bangoura (Guinee-conakry) met wie hij voor het eerst naar Afrika (Guinee-conakry) gaat. Bij zijn terugkeer uit Afrika vraagt Babara Bangoura hem om deel uit te maken van zijn Bolokan-groep waarmee hij door België, Nederland en Guinee-conakry zal reizen. Massimo gaat op zoek en neemt les bij andere grote meesters zoals Thomas Guei (Ivoorkust) Adama Diarra (Mali) enz Dankzij zijn vrouw, danseres"Siré Soumano", ontdekt Massimo Senegal en daar leert hij ook de percussie Sabar. Massimo is de afgelopen vijf jaar autodidact. Hij leert balafoon, Mandingo-gitaar, zang enz. Hij begeleidt de danslessen van Fanny Heuten, Robert de Decker en zijn vrouw Siré Soumano. Hij maakt deel uit van verschillende projecten zoals het Malou Ballet, Bolokan, Pee Diamond (drums), Meneg Meneg Djoussouba (Djembe solist), Sugar Billy (Drums) enz ... en staat ook aan het hoofd van verschillende projecten zoals: - Het deggo-ballet samen met zijn vrouw Siré Soumano (Senegalese dans en percussie) - Na dioubé percussie (percussie uit West-Afrika). In augustus 2019 creëerde hij zijn gloednieuwe project "Massimo Palumbo Musica", een mix van jazz, West-Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse muziek, en gezongen in zijn moedertaal.

Als componist en arrangeur van Italiaanse culturele oorsprong, heeft massimo jarenlang onderzoek gedaan naar de muzikale tradities van West- en Latijns-Amerika en vooral naar polyfone liedjes. Hij deelt zijn kennis met jullie, begeleid op gitaar en percussie. Verwacht je aan 1,5 uur gezellige samenzang, waarbij je kennis van de Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse zangtradities verrijkt wordt. Een aanrader! Schrijf tijdig in want de plaatsen zijn beperkt!